FORMIRANJE POLITIČKE KARTE SVETA

Prepisati u sveske. Nemojte mi slati prepisane lekcije na mail!!!!

Otvoriti u atlasu politicku kartu sveta:

Kroz istoriju su se stalno menjale drzavne granice i velicine i oblik zemalja. Ako izuzmemo drevni period velikih carstava (rimsko, grcko, tursko, Vizantija, britansko, spansko…), onda svet mozemo posmatrati pre i posle drugog svetskog rata.

Izmedju prvog i drugog svetskog rata, nestala je Austrougarska monahrija, a na njenom temelju nastale Jugoslavija, Austrija, Madjarska, Cehoslovacka. Takodje Rusko carstvo zamenio je Sovjetski savez (prva komunisticka zemlja sveta).

Posle drugog svetskog rata kolonije velikih sila postaju nezavisne, pa Britanija i Francuska vise nisu velike imperije. Tada to postaju SAD i Sovjetski savez (tzv ‘hladni rat’ izmedju njih).

U Evropi 1945.Nemacka biva podeljena na Istocnu i Zapadnu.

Novi talas izmene granica u Evropi nastaje pocev od 1990. Tada se raspada Sovjetski Savez na 15 nezavisnih drzava, Nemacka se ujedinjuje, a raspadaju se Jugoslavija i Cehoslovacka.

1945.se osniva OUN (organizacija Ujedinjenih nacija) sa sedistem u Njujorku. Svaka zemlja koja je medjunarodno priznata clanica je OUN. Ima ih 194 u svetu trenutno. Delovi OUN su npr UNICEF (za pomoc deci) ili UNESKO (za zastitu kulturnih objekata).

Za nas je pored OUN vazna i EU (Evropska Unija) koja ima 28 clanica. Srbija trenutno nije clan, ali je zvanicna politika drzave da vodi pregovore o pristupanju EU i dobija znacajnu pomoc od nje.

Srbija nije clan NATO pakta (vojni savez) jer je nasa politika da smo vojno neutralna zemlja.

Leave a comment

Design a site like this with WordPress.com
Get started