NAJAVA PROVERE ZNANJA

Добар дан, драги ђаци, ове недеље ће на телевизији говорити о књижевним делима која смо ми већ радили, па послушајте предавања да бисте се подсетили овог градива. Из граматике ће обнављати гласовне промене и придевске заменице, што смо такође радили. Укупно ће на програму бити 5 часова из српског језика јер ове недеље имате и радну суботу.

Прошле недеље сте имали задатак да поновите градиво из граматике како бисте добро урадили последњу проверу знања која ће бити у ЧЕТВРТАК, 21.5. у 9 часова. Ово вежбање ћете радити сат времена и у 10 сати ћете ми га послати на мејл. Задатака нема пуно, тако да и они који нису у ситуацији да куцају на рачунару могу да стигну да ураде у свесци и да усликају своја решења. Не треба да преписујете текст задатке, само напишите број задатка и решите примере. Ова провера знања неће бити унета засебно у дневник, није у питању контролни задатак, већ ће бити сабрана са преостале две вежбе из граматике које сте већ урадили (придевске заменице, глаголи). Разлика је само у временском ограничењу за рад.

Провера знања ће обухватити следеће градиво:

  1. Гласови и гласовне промене: задаци какве смо и до сада радили: одређивање гласова према месту изговора и звучању; одређивање гласовних промена у речима; изузеци од гласовних промена.
  2. Творба речи: одређивање суфикса, префикса, корена речи и творбене основе у речима које су дате.

Да вас подсетим:

Корен је најмањи заједнички део свих речи које чине неку породицу и он је носилац значења.

Суфикс је наставак који се при настајању нових речи додаје на корен или на творбену основу (иза њих) и уноси неко ново значење. Он не може да стоји самостално и обележава се тако што се испред њега стави цртица: -ица, -ост, -ски.

Творбена основа је део речи на коју се додаје наставак за творбу. Она се некад поклапа са кореном, а некад не: шумар (шум- је и корен и творбена основа, а –ар је суфикс); шумарски (шум- је корен, шумар- је творбена основа, -ски је суфикс).

Префикс је наставак који се додаје испред неке речи и тако настаје нова, сложена реч. У префиксе спадају: предлози, речца не и речца нај: покуцати, непријатељ, најдражи.

  1. Глаголи и глаголски облици: задаци какве сте имали и у претходној вежби када сте одређивали глаголске облике или дат глагол писали у траженом глаголском облику.

Срдачан поздрав, наставница Јелена

Leave a comment

Design a site like this with WordPress.com
Get started